YazarAtasü Topçuoğlu, Reyhan
Yayın Tarihi2014-04
Künye BilgisiTopçuoğlu, Reyhan Atasü. (2014). Hayatı değiştirmek için yola çıkanlar-yola çıkınca değişen hayatlar: Bir müracaatçı grubu olarak göçmen çocuklar. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Dergisi, 25, 1, s. 89-108.tr_TR
ÖzetTürkiye 2000’li yıllardan itibaren giderek artan biçimde uluslararası göç alan bir ülke haline gelmektedir. Gelen göç dalgaları içinde üzerine dikkatle eğilmemiz gereken yeni gruplar oluşmaktadır, bunlardan en hassası şüphesiz göçmen çocuklardır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki göçmen çocukların ihtiyaçlarını ve yaşadıkları hak ihlallerini görünür kılarak, onları bir müracaatçı grubu olarak sosyal hizmet tartışmalarının gündemine taşımaktır. Bu çalışmada, göçmen çocukların yaşadıkları hak ihlallerinin önemi ve somut bedelleri, Ankara ve İstanbul’da bulunan yabancı uyruklu göçmen çocuklar ve aileleriyle yapılan niteliksel araştırma ile derlenen yaşam deneyimlerinin somut verileriyle aydınlatılmakta, sosyal hizmetin sağlayabileceklerine dair öneriler geliştirilmektedir. Araştırmada, Ankara ve İstanbul’da yaşayan göçmen çocuklar ve aileleri ve konuyla ilgili uzmanlarla toplam 32 derinlemesine görüşme yapılmıştır.tr_TR
ÖzetSince the beginning of the millennium Turkey has gradually become a migration receiving country. Migration waves arriving in Turkey form new groups that we have to examine closely. This study aims to unveil the human rights violations experienced by migrant children and underline their needs and hence introduce them as a client group into the discussions of social work in Turkey. This study is based on field research, 32 in-depth interviews with migrant children and their families, conducted in Ankara and Istanbul. Life experiences of migrant children and their families have been analysed to show human rights violations and develop suggestions for social policy and social work.
Anahtar KelimelerGöçmen Çocuklartr_TR
Anahtar KelimelerÇocuk Haklarıtr_TR
Anahtar Kelimelerİnsan Hakları İhlalleritr_TR
Anahtar KelimelerSosyal Hizmettr_TR
Anahtar KelimelerSosyal Politikatr_TR
Anahtar KelimelerMigrant Children
Anahtar KelimelerChild Rights
Anahtar KelimelerMigration
Anahtar KelimelerHuman Rights Violations
Anahtar KelimelerSocial Work
Anahtar KelimelerSocial Policy
BaşlıkHayatı değiştirmek için yola çıkanlar-yola çıkınca değişen hayatlar:Bir müracaatçı grubu olarak göçmen çocuklartr_TR
Dergi AdıHacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu Dergisitr_TR