Ağca, Hüseyin
1934 yılında Erzincan’da doğan Hüseyin Ağca, görüşmeye doğduğu evi ve semti tanıtarak başlamaktadır. Çocukluk yıllarından bahseden Ağca, babasının Dersim Harekatı’na katıldığını ve yara alarak gazi olduğunu belirtir. Babası terhis olduktan sonra o yıllardaki okuma-yazma seferberliğinin bir yansıması olan eğitmenlik kurslarına eğitmen olarak atanır. Ağca yine aynı yıllarda, Terbiye Treni adı verilen ve üç vagondan oluşan bir trenle halka mobil eğitim hizmeti verildiğini anlatır. Vagonları dersliklere dönüştürülen bu tren, Anadolu’nun muhtelif yörelerine uğrayarak halka yeni harfleri ve okuma-yazmayı öğretir. 1939 Depremi’nin yıkıcı etkileri nedeniyle Erzincan halkının diğer bölgelere göç ettiğini ve kendi ailesinin de Eskişehir’e yerleştiğini söylemektedir. Yolculuk esnasında çektikleri sıkıntıları ve Erzincan’a dönüşlerini anlatan Ağca, deprem sonrası Erzincan’ı değerlendirmektedir. İlkokul ve ortaokulu Erzincan’da tamamlayan Ağca, daha sonra 1954 yılında Kuleli Askeri Lisesi’ni bitirir. Devamında Erzincan’ın ünlü simaları hakkında bilgiler verir ve Erzincan’a dair temennilerini dile getirir.
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Eğitmenlik Kursları