Seyyah, İsmail
Rumi takvime göre 1339 yılında Tokat ilinin Cemalettin Mahallesi’nde doğan İsmail Seyyah, görüşmeye doğduğu yerden, ailesinden ve çocukluğuna dair hatıralarından bahsederek başlamaktadır. Dersim İsyanı’nda köylerinin basıldığını ve ailesinin köyden çıkarıldığını anlatmaktadır. Ailesine dair bilgiler veren Seyyah, babasının katırlarla nakliyecilik yaptığını belirtir. 1939 Depremi öncesi Erzincan ile ilgili hatıralarını ve şahit olduklarını dile getirdikten sonra Soyadı Kanunu ile aldıkları soyadının hikayesini anlatmaktadır. 1939 Depremi’ne geri dönerek deprem sonrası Erzincan’ın sosyal ve ekonomik şartlarındaki değişiklikleri ve halkın sıkıntılarını dile getirmektedir. Son olarak Erzincan kültürüne ve yörenin örf ve adetlerine değinen Seyyah, kendi düğünü üzerinden bunları ayrıntılarıyla anlatmaktadır.
Rus İşgali
I. Dünya Savaşı