Dokgöz, Hasan Basri
1926 yılında Erzincan’da doğan Hasan Basri Dokgöz, görüşmeye babası ve babasının intisap ettiği şeyh efendi hakkında bilgiler vererek başlar. Doğduğu semtten ve Erzincan kültüründen bahseden Dokgöz, evlilik törenleri, yeme içme kültürü gibi sosyal yaşama dair konulara değinir. Dönemin şartlarında sağlık hizmetlerinin nasıl verildiğini aktaran Dokgöz, o zamanlar revaçta olan mesleklerden ve eğitimin kalitesinden bahseder. 1939 Erzincan Depremi sırasında savaş ve diğer sebepler dolayısıyla ekonomik sıkıntılarla boğuşan halk, tam bir dar boğaza girer. Dönemin tacirleri bu sıkıntıları gidermek için çeşitli girişimlerde bulunur. Deprem sırasında ve sonrasında şahit olduğu olayları aktardıktan sonra şehrin yeniden imarından ve depremzedelerin yerleştirildiği muvakkat şehirden bahsetmektedir. Meslek hayatı hakkında bilgiler veren Dokgöz, dönemin esnaflık anlayışı ve ticaret ahlakına da değinir. Son olarak Erzincan yöresine ait edebi öğelerden örnekler verir.
Aksüt, Ali Kemali
Kazıklı Vali