Bilsel, Hüseyin
Öğüt, Tahir
Bu görüşme Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yapılmıştır.
Emekli Mahkeme Başkatibi olan ve 1963 yılından itibaren Şanlıurfa Dergah Cami İdare Heyeti’nde muhtesip olarak görev alan Hüseyin Bilsel, Şanlıurfa’daki elektrik şirketinin bulunduğu kilisenin camiye dönüştürülme hikayesini anlatır. Halk arasında "şirket" adıyla bilinen ve Ermenilerden kalan bu kilise, 1972 yılına kadar Şanlıurfa’nın elektrik ihtiyacını karşılar. Şirket aynı yıl Beykapısı’na taşınınca Kızılhaç üzerinden para yardımı yapılarak kilisenin restore edilmesi teklif edilir. Binanın kilise olarak yeniden ihya edileceğini düşünen Hüseyin Bilsel ve bir grup arkadaşı dönemin valisine başvurarak bu işin kendilerine verilmesini rica ederler. Valinin de onayı ile görevi üstlenen Hüseyin Bilsel ve arkadaşları, restorasyonu tamamlanan yapıyı cami olarak ibadete açarlar.tr_TR
Şanlıurfa (Türkiye)tr_TR
Şanlıurfa Selahattin Eyyubi Camitr_TR