Erdal, Şinasi
Özay, Ayhan
1914 yılında Adıyaman ilinin Kahta ilçesine bağlı Narince köyünde doğan Şinasi Erdal’ın babası çiftçidir ve on kardeşi vardır. Kız kardeşi dışındaki bütün kardeşleri, I. Dünya Savaşı sırasında tifo, kolera gibi salgın hastalıklardan dolayı vefat eder. Beş yaşında Kuran-ı Kerim öğrenmeye başlar, ilkokulu doğduğu köyde okur. Görüşmede okulda başarısız olduğu için babasının ve hocasının kendisine şiddet uyguladığından bahseder. Adıyaman’da ortaokul olmadığı için Şanlıurfa’ya gider. Babası, kendisinden ayrılmak istemese de öğretmeni babasını ikna ederek okula başlamasını sağlar. Ortaokul birinci sınıfa kırk bir öğrenci ile başlar fakat bu sayı ikinci sınıfa geçtiğinde yirmi üç öğrenciye düşer, geri kalan öğrenciler sınıfta kalır. Üçüncü sınıfa sadece on bir kişi geçer ve yıl sonunda ortaokulu bitirme imtihanlarına girilir. Bitirme imtihanlarında sadece iki kişi başarılı olur. Onlardan biri de Şinasi Erdal’dır. Daha sonra 6 sene öğretmen yardımcısı olarak çalışır ve öğretmen okulu imtihanlarını dışarıdan vererek asil öğretmen olur. 19 yaşında evlenir. Malatya’da lise açıldıktan sonra yarım kalan eğitimine devam etmek ister fakat yaşından dolayı okula alınmaz. Tayini, Zonguldak’a, ardından Gaziantep’e çıkar. Gaziantep’te lise sınavlarını dışarıdan vererek Ankara Hukuk Fakültesi’ne kaydolur.tr_TR
Şapka İnkılabıtr_TR
Köy Hayatıtr_TR