Yıldırım, Sadegül
Şahin, Özlem
1921 yılında Ardahan’da doğan Sadegül Yıldırım’ın annesi Ardahan, Rus işgali altındayken ebelik eğitimi alır ve I. Dünya Savaşı sırasında ebelik yapmaya başlar. Babası yirmi beş sene muhtarlık yapar. İlkokula Ardahan’da Atatürk Okulu’nda başlar. İlkokul bitince Kars’ta Kız Sanat Okulu’na devam eder ve biçki-dikiş eğitimi alır. Son sınıfa geçer ancak mezun olamadan on altı yaşında evlendirilir. Cumhuriyet ve 23 Nisan Bayramı kutlamalarında müsamereler yaptıklarını, erkeklerin silah kuşanıp ata bindiklerini, her yerin bayraklarla donatıldığını, marşlar söylendiğini anlatır. 16 yaşında, Ardahan’ın Göle ilçesinde yaşayan bir tüccarla evlenir ve altı tane çocuğu olur. Görüşmede büyüklerinden dinlediği Rus işgaliyle ve Ermeniler ile ilgili anılarından bahsettiği gibi çocukluk dönemini, köy hayatını nasıl geçindiklerini ve bayram kutlamalarını anlatır.tr_TR
text/train
Rus İşgalitr_TR