Öncül, Naciye
Soydan, Adem
1920 yılında Heybeliada’da doğan Naciye Öncül’ün anne ve babası Antalyalı’dır. Babası Ahmet Hamdi Akseki on dört yaşında İstanbul’a medrese tahsili için gelir. Dedesi Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı eski adıyla Sülbes, yeni adıyla Güzelsu köyünün imamı Mahmut Efendi’dir. Babası İstanbul’a tek başına ve parasız olarak gelir ve dergilerde çalışır. Medrese tahsilini bitirince Darülfünun’da Felsefe eğitimi alır ve mezun olunca Heybeliada’da Bahriye Okulu’nda öğretmen olarak göreve başlar. Annesi ev hanımıdır ve terzilikten anlar. Babasının kıyafetlerini, kendisinin ve kardeşinin paltolarını annesi diker. Latin alfabesine geçince annesi Ankara’da Millet Okulları’na gider ve yeni alfabeyi öğrenir. Kurtuluş Savaşı sırasında babası Ankara’ya geçerek savaşa katılır. Babasından sonra kendisi de annesi ve kardeşiyle Ankara’ya gider. Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Samanpazarı’nda otururlar ve beş yaşında Yeni Hayat İlkokulu’na başlar. Görüşmede okulda yaşadıklarından, arkadaşları ve öğretmenleri ile olan ilişkilerinden, aldığı derslerden ve okulun disiplin kurallarından detaylı olarak bahseder. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olur. Babası bir dönem Ankara Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yapar, sonra Diyanet İşleri’nde önemli görevlerde bulunur. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı olan babasının çalışmalarından detaylı olarak bahseder. Babasıyla beraber katıldığı Cumhuriyet Bayramı töreninde Atatürk’le karşılaşan Öncül, törende gördüklerini anlatır.tr_TR
Ankara (Türkiye)tr_TR
Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB)tr_TR