Alemdaroğlu, Nebahat
Pınarcı, Dilek
1921 yılında Sivas’ta doğan Nebahat Alemdaroğlu’nun babası Balıkesirli, annesi Samsunludur. Babası askeri eczacıdır ve doğuya tayin edilir. Sivas'ta bir hastanede doğan Alemdaroğlu’nun ismini önce Neriman koyarlar. Fakat sürekli ağladığı için ismin ağır geldiğini düşünerek Nebahat ismi ile değiştirirler. Annesinin on iki çocuğu olur fakat 4 tanesi yaşar. Çocukluğuna dair hatırladığı ilk anılar 3-4 yaşlarına aittir ve bir köpeğin kendisini ısırmasıdır. Çocukluğunun bir dönemini İstanbul, Selimiye’de geçirir. Daha sonra babasının tayini çıkınca Elazığ’a giderler. İlkokula Elazığ’da başlayan Alemdaroğlu, burada Cumhuriyet’in onuncu yılı kutlamalarına katılır. Cumhuriyet Bayramı’nda ezberlediği şiiri Beşkardeşler Meydanı’nda yapılan törende okur. Babası Elazığ’da bir süre görev yaptıktan sonra rahatsızlanıp vefat eder. Ortaokuldan sonra Kandilli Kız Lisesi’ne devam eder ve bu sırada parasız yatılı okumak istediği için Çapa Kız Öğretmen Okulu’nun imtihanlarına girer. İmtihanı kazandığını gazeteden öğrenir ve kaydını Çapa Kız Öğretmen Okulu’na aldırır. Görüşmede eğitim hayatından özellikle Çapa Kız Öğretmen Okulu’ndaki eğitiminden, aldığı derslerden ve öğretmenlerinden detaylı olarak bahseder. Resmi bayramların İstanbul’da stadyumda kutlandığını ve bol bol fotoğraf çektirildiğini belirtir. Çapa Kız Öğretmen Okulu’ndan 1940-1941 döneminde mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmaya başlar.tr_TR
Nebahat Alemdaroğlu ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1921, Sivas; T.C.; Kadın; Öğretmentr_TR