Erden, Mihriban
Oruç, Aysun
1917 yılında Manisa’nın Kula ilçesinde doğan Mihriban Erden’in babası PTT müdürlüğünde çalışır. Önce İstanbul’da sonra Şam’da ve Kula PTT müdürlüklerinde görevlendirilir. Yunan işgalinin başlaması üzerine aile Kula’yı terk ederek zor bir yolculuktan sonra İstanbul’a gelir. İlkokulu ve ortaokulu Üsküdar’da okur. İlkokuldayken Atatürk’ü görür ve elini öper. Resim yeteneği olan Erden’in öğretmenleri sanat okula devam etmesini isterler. Fakat babası buna izin vermez ve ortaokuldan sonra Üsküdar Kız Enstitüsü’nü bitirir. Enstitüyü bitirdikten sonra bakanlık tarafından Belçika’ya resim eğitimi almak için gönderilmek istenir ve girdiği imtihanı kazanır. Bu sırada bakanlık öğrencileri Belçika’ya göndermekten vazgeçer ve Ankara’da Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nu açar. Okula Belçika’dan öğretmenler getirtilir. Erden enstitüyü bitirdikten sonra bu okula devam eder ve yatılı okur. Görüşmede dönemin yaşantısından, Cumhuriyet’in ilanıyla meydana gelen değişimlerden ve özellikle de babası ile olan ilişkilerinden bahseder.tr_TR
Mihriban Erden ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1917, Manisa; T.C.; Kadın; Memurtr_TR