Gözek, Melahat
Bozkurt, Şerife
1925 yılında Sarıkamış’ta doğan Melahat Gözek, ilkokula Sarıkamış’ta Fevzi Paşa İlkokulu’nda başlar. Kendisinden iki buçuk yaş küçük olan kardeşine eşlik edebilmesi için okula iki buçuk sene geç gönderilir. Gözek, okula başladıkları günü anlatır. Annesinin öğretmenlerine saygılı davranmaları konusunda tembihte bulunduğunu ifade eder. Görüşmede ilkokul anılarından, derslerinden, okulların fiziki durumundan ve öğretmenlerinden bahseder. Okulda saç kontrolü yapıldığını ve uzun saçın yasak olduğunu anlatır. İlkokuldan sonra ortaokula da Sarıkamış’ta devam eder. Resmi bayramlarda yapılan baloları, balolara katılan kadınların kıyafetlerini ve annesi ile babasının balolara katılmasını anlatır. Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında kamyonların üstüne tak denilen sahneler yapıldığını ve tören alanından öyle geçildiğini anlatır. Üçüncü sınıfta iken kendisi de Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına katılarak gösteri yapar.tr_TR
Melahat Gözek ile sözlü tarih görüşmesitr_TR
1925, Kars; T.C.; Kadın; Ev Hanımıtr_TR